Zakupy w Księgarni Volumina.pl są krótkie i składają się z kilku kroków.

Szczegółowe wyjaśnienia znajdą Państwo w naszym poradniku:

Jak kupować? - krok po kroku

Życzymy miłych zakupów

Menu

Kategorie

Dostawa

Indywidualna dedykacja

Opinie o nas

Opinie o księgarni Volumina.pl
   
Dodaj indywidualną dedykację za darmo!
|
Poleć produkt

366 obiadów - znakomita kuchnia krakowska

  • Autor: Gruszecka Maria
  • Rok wydania oryg.: 1895
  • Oprawa: twarda
  • Strony: 273
  • Wymiary: 170 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-62905-82-9
  • Cena: 48,00 zł
  • szt.
  • Podziel się swoją opinią:
    - /5 (recenzji:0)

Maria Gruszecka była uznaną autorką książek kucharskich. Po Ilustrowanym kucharzu krakowskim postanowiliśmy wydać kolejny reprint książki jej pióra. 366 obiadów – znakomita kuchnia krakowska to bardzo popularna książka, wielokrotnie uzupełniana i wznawiana. Zawiera przepisy bardzo proste i niedrogie „dla średniego stanu mieszczańskiego i urzędniczego”. Gruszecka napisała ją po wydaniu Ilustrowanego kucharza krakowskiego, który cieszył się (i cieszy nadal) ogromnym zainteresowaniem ze strony czytelników. Książka ta zawiera, jak i poprzednie, rozdział poświęcony prowadzeniu domu i radzenia sobie z przeróżnymi problemami – molami, praniem koronek czu bólem zębów. Nowością jest natomiast wstęp mówiący czym kierować się przy wyborze artykułów spożywczych, jak rozpoznać podrabiane produkty oraz jak utrzymać kuchnię i naczynia w czystości. Każdy większy rozdział zaczyna się ogólnym wstępem, w którym opisane są rady na przykład na temat wyboru i sposobu krojenia mięsa, czasu gotowania ryb i rozpoznania ich świeżości.

Polecamy Państwu reprint tej ciekawej książki kucharskiej, która będzie bardzo pozytecznym prezentem dla kazdej młodej i niedoświadczonej gospodyni. Dostępny jest on w oprawie wykonanej z surowej, barwionej tektury. Grzbiet stanowi pas ozdobneego granatowego papieru, zadrukowanego na biało. Książkę zdobią dopasowane kolorystycznie  kapitałki. Oprawa posiada papierową wklejkę tytułową o pastelowej kolorystyce. Blok wydrukowaliśmy na lekko kremowym papierze, który przypomina ówczesnie stosowane media. Tylna wyklejka została złamana, a po jej rozłożeniu otrzymujemy wygodny pomocnik w postaci przelicznika starych miar i wag, które znajdują się w części naszych publikacji.


Spis treści: Przedmowa III
WSTĘP
Rady przy zakupie towarów spożywczych V
Towary kolonialne V
Rady przy zakupie mięsa, dziczyzny i drobiu IX
Jarzyny X
Zakupno jaj, masła i chleba XI
Sposób obliczania potraw stosownie do ilości osób XII
O czystości i utrzymaniu naczynia kuchennego XIII
ROZDZIAŁ I Zupy
Zupy mięsne 1
Zupy postne 12
ROZDZIAŁ II Dodatki do zup 18
ROZDZIAŁ III Sosy
Sosy ciepłe 25
Sosy do ryb 30
Sosy zimne 31
ROZDZIAŁ IV przystawki i międzydania
Na gorąco 35
Międzydania i przystawki na zimno 38
ROZDZIAŁ V Wołowina 41
ROZDZIAŁ VI Cielęcina 64
ROZDZIAŁ VII Wieprzowina 77
ROZDZIAŁ VIII Baranina 89
ROZDZIAŁ IX Skopowina 92
ROZDZIAŁ X Ziemniaki – zupy, sosy, naleśniki, ciasta 95
ROZDZIAŁ XI Drób 114
ROZDZIAŁ XII Dziczyzna 130
ROZDZIAŁ XII Ryby, raki, żaby 140
ROZDZIAŁ XIV Jarzyny 146
ROZDZIAŁ XV Sosy 154
ROZDZIAŁ XVI Sałaty 158
ROZDZIAŁ XVII Potrawy z mąki i jaj 161
ROZDZIAŁ XVIII Leguminy 167
ROZDZIAŁ XIX Wielkanoc 180
ROZDZIAŁ XXI Ciasta i inne pieczywa 184
ROZDZIAŁ XXII Torty 188
ROZDZIAŁ XXIII Kremy i galarety 192
ROZDZIAŁ XXIV Konfitury, kompoty, serki owocowe, soki, galarety, galarety śmietankowe 209
ROZDZIAŁ XXV Likiery 209
ROZDZIAŁ XXVI Lody 213
ROZDZIAŁ XXVII Rozmaitości 214